درس عربی زبان قرآن در دوره متوسطه دوم همواره از درس‌های چالش برانگیز به حساب می‌آمده است و در میان دانش‌آموزان نظرات کاملا متفاوتی درباره آن ابراز می‌شود. اگر شما هم از آن دسته دانش‌آموزانی هستید که با درس عربی ارتباطی زیاد صمیمی ندارید شاید بتوانید با خواندن این مقاله و توجه به چند نکته ساده و با ایجاد اندکی تغییر در نوع نگاهتان به درس عربی زبان قرآن به نتایج بسیار خوبی دست پیدا کنید.

واقع‌گرا باشید!

فارغ از هر بحث و گفتگویی واقعیت این است که به دست آوردن یک نمره خوب در درس عربی دوره متوسطه بسیار به بالا رفتن معدل ما که امروزه در آزمون سراسری دارای ارزش ویژه‌ای شده است کمک می‌کند. همچنین درس عربی زبان قرآن برای آنانی که این درس در آزمون سراسری جزء مواد امتحانی آن‌هاست درسی مهم و قابل توجهی به شمار می‌آید. اضافه کنید به همه این‌ها نقش درس عربی را در تقویت توانایی‌های زبانی شما در زبان فارسی. کسانی که عربی را خوب آموخته‌اند بدون در نظر گرفتن این که در چه رشته‌ای تحصیل کرده‌اند یا هم اکنون چه شغلی دارند فارسی را صحیح‌تر و دقیق‌تر و زیباتر صحبت می‌کنند و تأثیری دو چندان بر مخاطبان خود به جای می‌گذارند. شاید منابع و روش‌های عمومی آموزش درس عربی در دوره‌های متوسطه اول و دوم از جذابیت و توانایی ایجاد انگیزه در دانش آموزان بهره‌مند نبوده است اما با این وجود همین الآن که شما دارید این مقاله را می‌خوانید معلمان و اساتید بسیاری با ارائه روش‌هایی خلاقانه، درس عربی را به درس محبوب دانش‌آموزان خود تبدیل کرده‌اند. پس جای هیچ نگرانی وجود ندارد.

صفحه «کلاس‌های عربی دبیرستان و کنکور» را در آکادمی نتحدث ببینید:

تو می‌توانی!

توانایی‌های خود را دست کم نگیرید. شما مدیر و رهبر برنامه‌های درسی خودتان هستید و این توانایی‌های خدادادی موفقیت‌های بسیاری را برای شما به ارمغان خواهد آورد پس با تصمیم و اراده و توکل بر خداوند شروع به ایجاد تغییر در دیدگاهتان نسبت به زبان عربی و پیدا کردن روش‌های صحیح یادگیری درس عربی زبان قرآن کنید.

عربی و فارسی

توجه داشته باشید که ماهیت زبان عربی با زبان فارسی متفاوت است مثلا از خصوصیات بارز زبان عربی اشتقاق و ریشه و وزن کلمات است که در فارسی با آن مواجه نیستیم. این تفاوت‌ها را بشناسید و از آن‌ها برای پیشرفت در یادگیری درس عربی استفاده کنید.

مهارت‌ها

اجزای مختلف درس عربی را که در کسب نمره عالی در امتحان به شما کمک می‌کنند به خوبی بشناسید. شما در دوره متوسطه برای موفقیت در درس عربی به مهارت‌هایی در زمینه معانی لغات، ترجمه به فارسی و کمی هم ترجمه به عربی، کلمات مترادف و متضاد، جمع‌های تکسیر، شناخت برخی اصطلاحات و نیز مقداری آگاهی درباره قواعد عربی نیاز دارید. همه این‌ها با یک برنامه‌ریزی ساده به سرعت قابل دسترسی است. 

عربی درس سختی است؟

هر نوع یادگیری نیاز به برنامه ریزی و تکنیک دارد. اما تکنیک‌های یادگیری درس عربی آن چنان که در بسیاری کتاب‌ها و کلاس‌ها تبلیغ می‌شود پیچیده و عجیب و غیرقابل دسترس نیستند. بعضی بنا بر مقتضیات بازار از عربی غول بی شاخ و دمی ساخته‌اند که گویی تنها با خرید محصولات آن‌ها می‌توانیم این غول را شکست دهیم. این محصولات می‌تواند کتاب، سی‌دی، فیلم یا کلاس باشد. بهتر آن است که از اول وارد این بازی نشویم. عربی بسیار شیرین‌تر و ساده‌تر از این حرف‌هاست!

صفحه «عربی، زبان قرآن ۱: دهم» را در آکادمی نتحدث ببینید:

قواعد عربی

به قواعد عربی به عنوان یک مبحث خشک و پر از نکات بی ارتباط با هم نگاه نکنید. صرف و نحو عربی یک علم روشمند است پس فراموش نکنید در برابر هر قاعده جدید از معلمتان بپرسید؛ چرا؟ صرف و نحو عربی به هیچ وجه یک مبحث به اصطلاح حفظی نیست بلکه وسیله‌ای است برای بیان و فهم صحیح زبان عربی. قواعد عربی را از ترجمه عربی جدا نکنید. به کاربرد قواعد هر درس در ترجمه دقت کنید تا شیرینی یادگیری درس عربی را احساس کنید.

فن ترجمه عربی

امروزه درباره فن ترجمه در درس عربی زبان قرآن دوره متوسطه بسیار می‌شنویم. خیلی از این اصول فن ترجمه در واقع همان توجه به جنبه کاربردی قواعد عربی هستند. به عنوان مثال توجه به زمان افعال در ترجمه، یا دقت در مراجع ضمیر یا تفاوت بین فعل‌های لازم و متعدی، یا نحوه کاربرد فعل کان در کنار افعال ماضی و مضارع. در ترجمه به احساس و توانایی‌های خود اعتماد کنید و ترجمه‌ای روان و زیبا از یک جمله ارائه دهید.

نکته‌های سریع عربی

یکی از راه‌هایی که واقعا به شما کمک می‌کند که در مواجهه با درس عربی زبان قرآن در دوره متوسطه نگرانی و استرس خود را به سمت صفر میل دهید پرهیز از روش‌ها و تبلیغاتی است که سعی دارند شما را به سمت آموزش سریع بر اساس نکته و میانبر حرکت دهند. این تبلیغات را نادیده بگیرید. به جای توجه به نکات سریع عربی که هم اکنون بازار داغی هم دارند مبانی و اصول درس عربی را از معلمتان یاد بگیرید. به این ترتیب شما خودتان به راحتی نکات مورد نیازتان را استنتاج خواهید کرد.

صفحه «عربی، زبان قرآن ۲: یازدهم» را در آکادمی نتحدث ببینید:

تمرین و تست عربی

حتما تمرین‌های کتاب و همچنین تست‌ها و نمونه سوالات عربی را که معلمتان در اختیارتان قرار می‌دهد با دقت حل کنید و بعد هم تحلیل و رفع اشکال کنید. این تصور که تنها با خواندن کتاب درسی و بدون انجام تمرینات هم از پس سؤالات امتحان عربی بر می‌آیم تصور درستی نیست. بدون تمرین کافی درک عمیق و مهارت پایداری در درس عربی پیدا نمی‌کنید و در نتیجه هنگام پاسخ‌دهی به سوالات امتحانی موفق عمل نخواهید کرد، ضمن این که معلومات شما به راحتی در معرض فراموشی قرار می‌گیرد.

معنای کلمات و اصطلاحات عربی

یکی از بخش‌های مهم در روند آموزش درس عربی یادگیری معنای کلمات و اصطلاحات است. معلم خبره هیچگاه از دانش‌آموز خود نمی‌خواهد که بی مقدمه شروع به حفظ الفاظ و کلمات عربی و معانی آن‌ها به فارسی کند بلکه با شرح متن هر درس و توضیح کاربرد کلمات در جمله  سعی در روشن ساختن و آموزش این مفاهیم خواهد داشت. بهترین راه برای حفظ کلمات و اصطلاحات توجه به توضیحات معلمتان در کلاس است. اگر معنای کلمه‌ای را نمی‌دانید یا احساس می‌کنید حفظ آن برایتان مشکل است از معلم عربی‌تان بخواهید تا درباره آن بیشتر توضیح دهد. توجه به شرح و بیان استاد درباره کلمات و اصطلاحات عربی کلید حفظ و به خاطر سپردن آن عبارت‌ها است اگرچه آن عبارت در نظر شما بسیار سخت باشد. از کلمات مترادف و متضاد در درس عربی و همچنین مثال‌ها و شواهدی که معلمتان از کاربرد هر کلمه برایتان مطرح می‌کند غافل نشوید.

صفحه «عربی، زبان قرآن ۳: دوازدهم» را در آکادمی نتحدث ببینید:

مترادف و متضاد

تعداد سوالاتی که از کلمات مترادف و متضاد معمولا در آزمون‌های عربی مطرح می‌شود  زیاد نیستند ولی یادگیری مرادفات و اضداد می‌تواند به معلومات شما عمق دهد و موجب توسعه مهارت‌های دیگر شما در زبان عربی شود. 

درک مطلب در آزمون‌های عربی

پاسخ دهی به سؤالات درک مطلب عربی واقعا آن طور که گاهی به نظر می‌رسد مشکل نیست. مهارت پاسخ دهی به سؤالات درک مطلب را با حل نمونه سؤالات سال‌های گذشته به راحتی و به تدریج به دست می‌آورید.

توصیه مهم و پایانی

توجه داشته باشید که یادگیری زبان عربی به دلیل دارا بودن اصول و ضوابط پایه‌ای دقیق و ثابت می‌تواند بسیار ساده باشد. اگر این اصول و ضوابط اولیه را به خوبی درک کرده باشید با به کارگیری آن‌ها شاهد پیشرفت سریع خود خواهید بود و به راحتی می‌توانید یک نمره بسیار عالی در درس عربی بگیرید. از سوی دیگر این روشمند بودن و مبتنی بودن بر اصول ثابت زبانی به ما می‌گوید که عربی درسی نیست که بتوان آن را از میانه راه شروع کرد بلکه باید در ابتدا از شناخت و شکل‌گیری کامل این پایه‌ها در خود مطمئن شویم. به تجربه می‌گویم که ریشه مشکل تقریبا همه کسانی که به نحوی در درس عربی احساس ضعف می‌کنند همین نداشتن مهارت کافی در قواعد اساسی زبان عربی است. با کمک معلمتان توانایی و مهارت‌های خود را در زمینه اصول و قواعد پایه درس عربی بسنجید و تقویت کنید. بسیاری از این مبانی را در دوره متوسطه اول خوانده‌اید. اگر آن‌ها را فراموش کرده‌اید با معلمتان در این باره مشورت کنید. معمولا آموزگاران در شروع تدریس کتاب عربی ۱ پایه دهم سعی می‌کنند خلاصه‌ای از قواعد پایه را یادآوری کنند. این بخش را کاملا جدی بگیرید.

صفحه «عربی صفر تا صد کنکور انسانی» را در آکادمی نتحدث ببینید: