این روزها تماس‌های زیادی دارم از پدر و مادرهایی که علاقمند هستند تا کودکانشان زبان عربی یاد بگیرند. تصمیمی که می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد؛ مهاجرت به یک کشور عربی یا افزایش توجه و اقبال به زبان عربی به عنوان یک زبان بین المللی و زبان دین. در این مقاله سعی کرده‌ام با معرفی برخی سایت‌های آموزش عربی به کودکان و شبکه‌هایی که برنامه‌های عربی مناسب کودکان پخش می‌کنند نمایی از فضای آموزشی مدرن و امروزی را ترسیم کرده تفاوت‌های آموزش زبان عربی به کودکان را با آموزش بزرگسالان تا حدی روشن سازم.

صفحه «کلاس‌های خصوصی زبان عربی» را ببینید:

آموزش کودکان، آموزش بزرگسالان

من فکر می‌کنم آموزش زبان دوم همیشه نه خیلی دیر است و نه خیلی زود. مهم توجه به تفاوت‌های زبان آموزی در کودکان و بزرگسالان است. لذا به دنبال استفاده از روش‌های آموزشی بزرگسالان برای آموزش عربی به خردسالان نباشید. این روش‌ها در کودکان به هیچ وجه مؤثر نیست. برخی والدین از این شکایت دارند که فرزندشان علاقه زیادی به زبان عربی ندارد و یا از تمرکز کافی در درس‌ها بهره‌مند نیست. این مشکل غالبا پیش از آن که به کودک برگردد متوجه روش آموزش عربی به او است. اگر تصمیم دارید از یک معلم برای آموزش فرزندتان دعوت کنید معلمی را انتخاب کنید که حتما تجربه و تخصص کافی در زمینه آموزش زبان عربی به کودکان را داشته باشد. این که یک معلم زبان عربی در زمینه آموزش بزرگسالان موفق عمل می‌کند به این معنی نیست که الزاما در آموزش زبان عربی به فرزند شما هم موفق خواهد بود. 

فیلم و کارتون عربی

در آموزش عربی به بزرگسالان فیلم و کارتون نقش مکمل دارد و یک ابزار کمک آموزشی است. بزرگسالان نمی‌توانند زبان عربی را فقط و فقط بر اساس دیدن فیلم یا کارتون یاد بگیرند. در مورد کودکان این موضوع کاملا متفاوت است. دیدن کارتون به زبان عربی می‌تواند یکی از بهترین روش‌های آموزش زبان عربی برای بچه‌ها باشد. امروزه کارتون‌های سرگرم کننده و جذابی با هدف آموزش زبان ساخته شده و بسیاری از آن‌ها به زبان عربی هم دوبله شده است. دیدن این کارتون‌ها نتایج بسیار عالی و مؤثری در زمینه آموزش زبان عربی به کودکان دارد. هر یک از این کارتون‌ها اهداف مشخصی را دنبال می‌کنند برای مثال کارتون‌های «دورا»  (Dora the Explorer) که به عربی هم دوبله شده در زمینه آموزش مفردات و جمله‌های کوتاه به خردسالان بسیار مؤثر است. آشنایی با خصوصیات هریک از این برنامه‌ها به شما کمک خواهد کرد تا انتخاب بهتری برای فرزند خود داشته باشید.

این مقاله را هم بخوانید:

صفحه «کلاس‌های کتاب‌خوانی» را در نتحدث پلاس + ببینید:

آموزش زبان دوم

باید بین آموزش اکتسابی زبان که همان آموختن زبان مادری است با آموزش زبان دوم تفکیک و تمایز قائل شویم. فرآیند یادگیری زبان دوم با یادگیری زبان مادری متفاوت است. کودکان با ذهن گیرای خود می‌توانند  زبان دوم را بسیار سریع یاد بگیرند اما توقع بیش از حد از فرزندتان نداشته باشید. فعلا شما در یک محیط عربی زبان زندگی نمی‌کنید بلکه ساعت‌هایی از روز را به آموزش زبان عربی اختصاص داده‌اید. به زودی شاهد پیشرفت کودکتان خواهید بود. اگر می‌بینید که او به تدریج به دیدن کارتون‌های عربی علاقه بیشتری نشان می‌دهد این یعنی مهارت استماع در حال شکل‌گیری است. به عبارت ساده‌تر او الآن دیگر آن چه را که می‌شنود می‌فهمد.

اول شما..

اگر علاقمند هستید تا فرزند خردسالتان زبان عربی را یاد بگیرد باید اول از خودتان شروع کنید. آگاهی شما از زبان و فرهنگ عربی به سرعت پیشرفت یادگیری زبان عربی در فرزندتان بسیار کمک می‌کند. همراه با کودکتان یک برنامه آموزش زبان عربی مناسب برای خود داشته باشید.

صفحه «مکالمه عربی مقدماتی» را ببینید:

مکالمه عربی مقدماتی

شبکه‌های تلویزیونی

شبکه‌های زیاد تلویزیونی و ماهواره‌ای در دنیا وجود دارند که کارتون به زبان عربی پخش می‌کنند. خصوصیات این شبکه‌ها را بشناسید و مناسب‌ترین آن‌ها را انتخاب کنید. شبکه‌هایی مثل شبکه «براعم» با پخش برنامه‌های مخصوص خردسالان بهترین گزینه برای شروع هستند. مخاطبین شبکه «أجیال» در بازه ۷ تا ۱۵ سال قرار دارند و طبیعتا برنامه‌های آن از پیچیدگی زبانی بیشتری برخوردار است. شبکه‌های: الجزیرة للأطفال mbc3, cartoonnetworkarabic, nickelodeonarabia, spacetoon, jeemtv هم شبکه‌های مفید و مناسبی برای کودکان هستند به شرط این که در انتخاب برنامه‌های آن‌ها دقت لازم را به خرج دهید.

صفحه «کلاس‌های زبان رسانه» را ببینید:

سایت‌های آموزش عربی به کودکان

با جستجو در فضای اینترنت سایت‌های بسیاری را پیدا خواهید کرد که برای آموزش زبان عربی به کودکان طراحی شده‌اند. در این جا چند تا از این سایت‌ها را به شما معرفی می‌کنم:

بالعربي belarabyapps: این سایت آموزش زبان عربی به کودکان را از طریق بازی و سرگرمی دنبال می‌کند و به توسعه مهارت‌های اساسی زبانی می‌پردازد. بالعربی یکی از بهترین سایت‌های آموزش عربی برای کودکان و خردسالان است که با تکیه بر بازی‌ها و برنامه‌های آموزشی تعاملی و سرگرم‌کننده، دانش و توانایی‌های کودک را افزایش می‌دهد.

تعلم اللغة العربية arabiah: از بهترین سایت‌های آموزش عربی به کودکان است كه به شکل مستقیم و سرراست و به دور از هر آن چه موجب برهم زدن تمركز مخاطبین می‌شود به آموزش زبان عربی می‌پردازد. arabiah برای بزرگسالانی که تازه شروع به یادگیری زبان عربی کرده‌اند نیز مناسب است. سادگی و وضوح و مجانی بودن از مزایای این سایت است.

أ ب ت alef ba ta: می‌توان آن را یکی از بهترین سایت‌های آموزش عربی برای کودکان ۴ تا ۷ ساله دانست که کودک به شکلی سرگرم کننده بدون این که بداند در حال آموزش است به یادگیری زبان عربی می‌پردازد. اشتراک در این سایت رایگان است.

صفحه «دوره‌های متنوع آموزش زبان عربی» را در آکادمی نتحدث ببینید:

لمسة lamsaworld: بهترین محتوای آموزشی را با هدف افزایش علاقه به یادگیری زبان عربی به روشی لذت‌بخش و توسعه‌یافته ارائه می‌دهد ، محتوای مفصل این سایت مبتنی بر فن‌آوری‌های تعاملی است که یادگیری را با سرگرمی همراه می‌کند. نبود تبلیغات در سایت لمسة موجب می‌شود که کودک شما در محیطی امن به آموزش بپردازد.

عصافير: از بسترهای آموزشی عربی به کودکان است که در ایجاد محیطی تعاملی همراه با سرگرمی و هیجان تخصص دارد، امکان پخش صوتی متن‌ها، کودک را به ادامه یادگیری ترغیب می‌کند.