خلاصه نویسی مقالات و متون عربی در بسیاری از دورههای آموزشی آکادمی زبان عربی نتحدث از بخشهای اساسی کلاس است. مقاله حاضر نکات مهمی را ارائه میکند که با رعایت آنها میتوانید یک خلاصه استاندارد بنویسید. این نکات همچنین در نوشتن خلاصه پایان نامه و مقالات پژوهشی به شما کمک خواهد کرد. در خلاصه نویسی مقالات و متون به زبان عربی ملاحظاتی وجود دارد که در کلاسهای مقالهخوانی روش گام به گام انجام آن را آموزش میدهم.
صفحه «دورههای متنوع آموزش زبان عربی» را در آکادمی نتحدث ببینید:
چگونه خلاصه نویسی کنیم؟
خلاصه نویسی به معنای ارائه مختصری از نکات اصلی یک متن از زبان خود شما است. یک خلاصه همیشه بسیار کوتاهتر از متن اصلی است.
نوشتن یک خلاصه مستلزم نقد یا تجزیه و تحلیل منبع نیست. شما باید به سادگی، یک شرح واضح، عینی و دقیق از مهمترین اطلاعات و ایدهها ارائه دهید بدون این که از متن اصلی کپی کنید یا هیچ یک از نکات کلیدی را از دست بدهید.
چه وقت خلاصه کنیم؟
مواقع زیادی وجود دارد که ممکن است مجبور شوید یک مقاله یا منبع را خلاصه کنید:
- به عنوان یک تکلیف مستقل برای نشان دادن این که شما مطالب را درک کردهاید.
- برای ایجاد یادداشتهایی که به شما کمک میکند آن چه را که خواندهاید به یاد آورید.
- در یک بررسی ادبی برای ارائه مروری بر کارهای دیگر محققان.
هنگام نوشتن یک متن آکادمیک مانند مقاله یا مقاله پژوهشی یا پایاننامه، به شکلهای گوناگونی با آثار دیگر پژوهشگران برخورد خواهید کرد؛ بعضی اوقات ممکن است از یک نقل قول کوتاه یا بازنویسی چند جمله و پاراگراف برای تأیید نظر خود استفاده کنید. ولی خیلی وقتها میخواهید خلاصهای از مقاله یا فصلی که با تحقیقاتتان مرتبط است ارائه دهید یا پیش از تحلیل یا نقد یک منبع دیدگاهی کلی از آن در اختیار خواننده قرار دهید. در هر صورت هدف از خلاصه نویسی این است که خوانندهی شما درک روشنی از منبع اصلی داشته باشد. برای نوشتن یک خلاصه خوب ، چهار گام زیر را دنبال کنید:
صفحه «کلاسهای مقالهخوانی» را در نتحدث پلاس + ببینید:
مرحله ۱: متن را بخوانید
مقاله را بیش از یک بار مطالعه کنید تا مطمئن شوید آن را کاملا فهمیدهاید. معمولا خواندن در سه مرحله فعال زیر صورت میگیرد:
- مقاله را سریع بخوانید تا از موضوع و شکل کلی آن مطلع شوید.
- مقاله را با دقت بخوانید، زیر نکات مهم خط بکشید و یادداشتبرداری کنید.
- یک بار دیگر مقاله را بخوانید تا مطمئن شوید نکات اساسی آن را به خوبی درک کردهاید. پاراگرافهای مهم یا مشکل را مخصوصا دوباره بخوانید.
برای شناسایی نکات کلیدی چند ترفند آسان وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید:
- با خواندن چکیده شروع کنید؛ هر مقالهای حتما حاوی خلاصه نویسنده از کار خود است و به شما می گوید که از آن مقاله چه انتظاراتی باید داشته باشید.
- به عنوانهای اصلی و فرعی توجه کنید؛ این عناوین درک خوبی از آن چه هر بخش مقاله درباره آن صحبت میکند به شما خواهد داد.
- مقدمه و نتیجهگیری را با هم بخوانید و مقایسه کنید. نویسنده میخواهد چه کار کند و خروجی و دستاورد اثر او چیست؟
مرحله ۲: متن را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید
برای مدیریت و کنترل بهتر و فهم عناوین فرعی، متن را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنید.
اگر متن شما مقالهای علمی است که از یک ساختار تجربی استاندارد پیروی میکند احتمالا خود به بخشهای مشخصی تقسیم شده است که معمولا شامل مقدمه، روشها، نتایج و بحث و بررسی است.
ممکن است نتوانید بعضی مقالهها را به بخشهایی مشخص تقسیم کنید اما بیشتر مقالات پیرامون مجموعهای از موضوعات اصلی و نکات فرعی شکل گرفتهاند.
سعی کنید در حاشیه کنار هر پاراگراف کلمه یا عبارتی بنویسید که محتوای پاراگراف را توصیف کند. بدینترتیب با یک نگاه میفهمید که هر قسمت از مقاله بر روی چه موضوعی تمرکز کرده است. اگر چند پاراگراف با موضوعات مشابه یا مرتبط دارید میتوانید آنها را در یک گروه قرار دهید.
این مقالهها را هم بخوانید:
صفحه «کلاسهای زبان رسانه» را ببینید:
مرحله ۳: نقاط کلیدی را در هر بخش مشخص کنید
اکنون وقت آن است که هر قسمت را بخوانید و مهمترین نکات آن را انتخاب کنید. خواننده شما برای درک استدلال یا نتیجهگیری کلی مقاله چه چیزی باید بداند؟
به خاطر داشته باشید که خلاصه نویسی به معنای بازنویسی هر پاراگراف از مقاله نیست. هدف شما استخراج نکات اساسی است. اطلاعات زمینهای و جزئیات اضافی را کنار بگذارید.
در یک مقاله علمی سؤالات سادهای وجود دارد که با طرح آنها میتوانید نکات کلیدی هر قسمت را مشخص کنید:
مقدمه |
|
روشها |
|
نتایج |
|
بحث و بررسی/ نتیجه گیری |
|
اگر مقاله شکل دیگری دارد شاید مجبور باشید برای درک نکاتی که فهم استدلال آنها برای خواننده مهمتر است دقت بیشتری به خرج دهید.
در این حالت به «بیانیه پایاننامه» یعنی آن ادعای محوری که نویسنده از ما میخواهد تا آن را بپذیریم که معمولا در مقدمه آمده است و همچنین به جملات سرسطر که ایده اصلی هر پاراگراف را نشان میدهد توجه ویژهای داشته باشید.
صفحه «کلاسهای میزگرد عربی» را ببینید:
مرحله ۴: خلاصه را بنویسید
اکنون و پس از شناخت نکات کلیدی که مقاله به دنبال روشن ساختن آنها است باید این نقاط را به زبان خودتان بیان کنید.
برای اجتناب از سرقت ادبی و این که نشان دهید مقاله را به خوبی درک کردهاید ضروری است که ایده نویسنده را به درستی توضیح دهید. در هیچ یک از بخشهای مقاله حتی در یک یا دو جمله هم از copy/paste استفاده نکنید.
بهترین راه این است که مقاله را کنار بگذارید و درک خود را از نکات کلیدی نویسنده بنویسید.
مرحله ۵: خلاصه را با مقاله مقایسه کنید
در آخر ، یک بار دیگر مقاله را بخوانید تا اطمینان حاصل کنید که:
- اثر نویسنده را به شکل دقیق ارائه کردهاید.
- هیچ اطلاعات ضروری را از قلم نیانداختهاید.
- جملهبندیها خیلی شبیه جملههای متن اصلی نیست.
اگر به عنوان بخشی از کارتان مقالات زیادی را خلاصه میکنید بهتر است از یک بررسی کننده سرقت ادبی کمک بگیرید تا مطمئن شوید متن شما کاملا اصلی است و به درستی نقل شده است. فقط دقت کنید که از یک نسخه ایمن و قابل اعتماد استفاده کنید.
صفحه «کلاسهای دوره جامع مکالمه زبان عربی» را ببینید:
منبع:
How to write a summary
Shona McCombes
Translated to Persian by: Mehdi Sadeqi
دیدگاه خود را بنویسید