یک سؤالى كه هميشه توسط علاقمندان زبان عربی و دوستداران مکالمه عربی مطرح مىشود اين است كه چگونه لهجه عربی را در خود بهتر كنم؟ وقتی از لهجه عربی صحبت میکنیم در واقع داریم به دو موضوع متفاوت اشاره میکنیم. مفهوم اول لهجه؛ آهنگ کلام است، همان چیزی است که در زبان فارسی مثلا لهجه اصفهانی را از لهجه شیرازی متمایز میکند. در زبان عربی این را «لكنة» میگویند نه لهجه. معنای دوم لهجه عربی؛ زبان محلی هر کشور عربی است که عموما در چند دسته مانند لهجه شامی، لهجه مصری، لهجه عراقی، لهجه خلیجی و برخی دیگر تقسیمبندی میشود. لهجات در زبان عربی در واقع زبانهای محلی و منطقهای هستند که مردم در زندگی روزمره خود از آنها استفاده میکنند. موضوع مورد بحث ما در این گفتار نه «لهجه عربی» بلکه «لکنة» است که در واقع بنا بر نوع کاربرد فارسی به آن لهجه میگوییم.
صفحه «کلاسهای دوره جامع مکالمه زبان عربی» را ببینید:
آهنگ کلام
یکی از عوامل تعیین کننده در یادگیری لهجه عربی و حتی مهمتر از مخارج حروف و تجوید؛ آهنگ كلام است که باید از ابتدا به آن توجه کافی داشت. اگر می خواهید مکالمه عربی را خصوصا به شکل اصولی دنبال کنید توجه به این مهارت بسیار مهم است. در دورههای مقدماتی معمولا سختگیری زیادی روی مخارج حروف ندارم. حقیقت موضوع این که بعضی در اولین جلسه حضور در کلاس توانایی غیر قابل تصوری در بیان و لهجه عربی از خود نشان می دهند و جالبتر این که در مقابل همیشه گروهی هستند که واقعا در این زمینه دچار مشکل هستند و با وجود تلاش و زحمت فراوان باید بگویم که تا مدتهایی طولانی پیشرفت چندانی در زمینه لهجه عربی ندارند. راستش را بخواهید من ضعف در لهجه را به هیچ وجه یک نقص عمده در مکالمه و گفتگو به زبان عربی نمی دانم. اگر از کسانی هستید که بعد از یکی دو ترم و علیرغم تلاش و کوشش هنوز احساس می کنید پیشرفت چندانی در لهجه عربی خود نداشتهاید خیلی نگران نباشید. زبان عربی فقط لهجه و مخارج حروف نیست. خیلی بخشهای جذاب و جالب دیگری هم دارد.
صفحه «اصطلاحات کاربردی عربی» را ببینید:
استرس
برای زیبا ساختن لحن عربی گفتارتان بسیار مهم است که به استرسها و نحوه بيان بخشها يا سيلابهاى هر کلمه دقت کافی داشته باشید. در برنامه آموزشی خود، قواعد کلی استرسها را که در عربی به آن «نبرات» میگویند به خوبی بیاموزید و بعد هم البته تمرین و تمرین و تمرین.
تجوید
دانستن تجويد و شناخت مخارج و صفات اصلی و فرعی حروف گرچه میتواند در شکلگیری لهجه عربی و زیبایی بیان شما مؤثر باشد اما مطمئنا یادگیری دقائق و ظرافتهاى تجویدی الزامى نيست. از میان نکات تجویدی و صفات حروف، توجه به دو صفت استعلاء و استفال و رعايت آن گام مهمى در جهت بهبود لهجه عربی شما خواهد بود. مهارتآموزی در این زمینه را که البته ممکن است قدری طولانی باشد از ترم دوم آموزش عربی مقدماتی شروع میکنم. این نوع مهارت آموزیها نیاز به مربی و استاد دارد و خودآموز و خودبهخودی به دست نمیآید.
صفحه «مکالمه عربی مقدماتی» را ببینید:
گوش دادن
یک نکته اساسی و کلیدی در روند شکل گیری لهجه عربی صحیح و بلکه مهمترین نکته؛ گوش دادن و سعى در تقليدِ نوع بيان و آهنگ كلام عربی است. استماع و گوش دادن را از همان ابتدا به هیچ عنوان دست کم نگیرید. فیلم و کارتون و انیمیشن، برنامههای رادیویی و تلویزیونی، و کتابهای صوتی آنچنان عمیق و شگرف در پیشرفت زبان عربی شما تأثیر میگذارند که باورتان نمی شود، البته اگر از راهش وارد شوید. در این باره مقاله یادگیری زبان عربی با فیلم و کارتون و کتاب را بخوانید. اگر دوره مقدماتی آموزش آنلاین عربی را در آکادمی نتحدث میگذرانید بهترین کار گوش دادن به مواد صوتی درس طبق برنامه روزانه کلاس و دیدن کارتون ها بر اساس برنامه هفتگی فیلم است. این شعار ما در آکادمی نتحدث است: «استخدم أذنيك أكثر من عينيك»، یعنی «از گوشهایت بیشتر از چشمهایت استفاده کن!»
این مقاله را هم بخوانید:
دیدگاه خود را بنویسید