«یادگیری قواعد املای عربی و نوع نوشتن و رعایت اصول کتابت عربی بسیار بیش از آن چه فکرش را میکنید و حتی بیشتر از میزان مهارت شما در مکالمه عربی، توانایی و تسلط شما را در زمینه زبان عربی به نمایش میگذارد و شخصیت زبانیتان را به راحتی در معرض قضاوت دیگران قرار میدهد.»
این مقالهها را هم بخوانید:
- اصول و قواعد املای عربی | دفتر اول؛ حذف «همزه وصل» و «الف»
- اصول و قواعد املای عربی | دفتر دوم؛ حذف و اضافه حروف
- اصول و قواعد املای عربی | دفتر سوم؛ وصل و فصل در املاء
هفتهای که گذشت بالاخره علاقه به تهدیگ راهی دیدار با دندانپزشکمان کرد. در آخر کار گفتگویی کردیم و وقتی از اشتغالات ما با خبر شد ناگهان گفت: «حرف عله سه بود ای طلبه، واو و یاء و الف منقلبه»، بعد هم: «معارف شش بود مضمر اضافه ..» و باقی قضایا. به یکباره اندیشیدم که اولین چیزی که درباره زبان عربی به ذهنها میرسد آموزش قواعد و صرف و نحو عربی است. البته این روزها شرایط قدری تغییر کرده و ممکن است با صحبت درباره زبان عربی موضوع مکالمه عربی هم مطرح شود ولی مطمئنم املای عربی آخرین چیزی است که در این زمینه به فکر کسی میرسد.
صفحه «کلاسهای خصوصی زبان عربی» را ببینید:
املای عربی، املای فارسی
بسیاری از ما فکر میکنیم که املای عربی نیاز به آموزش ندارد یا اگر هم دارد برای ما فارسی زبانان که زبانمان رسم الخطی شبیه به رسم الخط عربی دارد ضروری نیست و به همین خاطر هم معمولا جایی برای املا و کتابت در برنامههای آموزشی عربی در نظر گرفته نمیشود. طرفه این که این نوع نگاه به املای عربی گاهی در مورد مکالمه هم وجود دارد؛ بعضی فکر میکنند چون کلمات عربی بسیاری در زبان فارسی وجود دارد پس ما با همین ذخیره لغوی غنی! میتوانیم با عربزبانان گفتگو کنیم و به قول معروف گلیم خود را از آب بیرون بکشیم. اعتماد به نفسی که همیشه هم مفید نیست! خلاصه این که یاذگیری قواعد املای عربی بسیار بیش از صرف و نحو و مکالمه و حتی استماع مورد بی مهری ما قرار گرفته است. اصلا گویی مهارتی به نام املا و کتابت در عربی وجود ندارد.
صفحه «کلاسهای میزگرد عربی» را ببینید:
اگر از من بپرسید که مهمترین مانع در یادگیری زبان عربی و پیشرفت در این زبان چیست بدون هیچ تردیدی به شما خواهم گفت: «دیدگاهها». تغییر نگاه ما به بخشهای مهم و اساسی آموزش عربی مثل مکالمه، استماع، قواعد و املا، موفقیت ما را در یادگیری عربی تضمین میکند.
این مقاله را هم بخوانید:
اهمیت املای عربی
برای این که کمکی کوچک در حل این مشکل کرده باشم سالهاست که آموزش قواعد املای عربی را در برنامه کلاسهای عربی خود گنجاندهام. نوع نوشتن شما و رعایت اصول و قواعد املای عربی در نوشتههایتان بسیار بیش از آن چه فکرش را میکنید و حتی بیشتر از میزان مهارت شما در مکالمه عربی، توانایی و تسلط شما را در زمینه زبان عربی به نمایش میگذارد و شخصیت زبانیتان را به راحتی در معرض قضاوت دیگران قرار میدهد. از شما چه پنهان من هم در مکاتبهها و گفتگوها به نوع نوشتن و املای مخاطبان خود توجه میکنم و از این راه برآورد نسبتا دقیقی از سطح زبانی آنان به دست میآورم.
رابطه املای عربی با دیگر مهارتهای زبان عربی
املای عربی نه تنها در نوشتن بلکه در خواندن متون عربی نیز بسیار موثر است و بسیار به ما کمک میکند. املای صحیح در بسیاری موارد ما را از اعرابگذاریهای بی مورد بی نیاز میکند و مانع پیش آمدن اشتباه در خواندن و فهم یک متن میشود. علامات ترقیم نیز به عنوان بخشی از کتابت و املا نقش بسیار مهمی در خواندن و فهم متون دارد. جالب این که با آموختن قواعد املای عربی به تدریج چشم شما به درست خواندن عادت میکند و اگر با متنی مواجه شوید که در آن رعایت کامل قواعد املایی نشده باشد حتی ممکن است در فهم آن دچار مشکل شوید. وقتی در املا ماهر شدید دیگر علاقهای به خواندن متونی که املای صحیح ندارند نخواهید داشت.
صفحه «مکالمه عربی پیشرفته» را ببینید:
آموزش املای عربی
نکتهای که به عنوان یک فراگیرنده زبان عربی باید در نظر داشته باشید این است که املا نیز همچون هر دانش و مهارت دیگری نیاز به آموزش دارد و بدون برنامهی درست به نتیجه نخواهد رسید. معمولا در اولین جلسه دوره مقدماتی سه نکته کوتاه از نکات املایی را مطرح میکنم مثلا یکی از آنها این است که این حرف «ی» الف است و در عربی به آن الف مقصوره میگویند اما این یکی «ي» یاء است بنابراین برای تمایز آن با الف حتما باید زیر آن دو نقطه گذاشته شود. حالا دیگر لفظ «على» برای ما متفاوت با «علي» خواهد بود. یکی دیگر از بحثهای مهم در قواعد املای عربی موضوع چگونگی نوشتن همزههاست که البته رسیدن به مهارت کافی در آن ممکن است مدتی طول بکشد.
صفحه «دورههای متنوع آموزش زبان عربی» را در آکادمی نتحدث ببینید:
وقتی از مهارتهای چهارگانهی؛ گفتگو، خواندن، شنیدن و نوشتن صحبت میکنیم به هیچ وجه نمیتوانیم نقش املا را نادیده بگیریم. املا بخش جدا ناشدنی از نوشتن و خواندن است. موضوع املای عربی را باید خیلی بیشتر از آنچه که الان هست جدی بگیریم و به آن توجه کنیم و زمانی را برای آموختن آن صرف کنیم. دست کم گرفتن هر یک از مهارتهای زبانی مانع رسیدن به سطح مناسب و قابل قبولی در زبان عربی است.
این مقالهها را هم بخوانید:
دیدگاه خود را بنویسید