در آزمون اشتمال یا آزمون بسندگی زبان عربی بخش استماع یا سنجش مهارت شنیدن (Listening) برای برخی از داوطلبان یک بخش چالش برانگیز به حساب میآید، بدون شک یکی از مهارتهای زبان عربی که در روند یادگیری عربی باید به طور جدی به آن پرداخته شود مهارت شنیدن یا استماع است. تشخیص واژگان و اصطلاحات عربی و درک مفاهیم برای کسانی که گوشهایشان به اندازه کافی آموخته نشده است ساده نیست، اما نگران نباشید! در این مقاله سعی دارم راهکارهای مهم و دقیقی را برای موفقیت در بخش شنیداری آزمون اشتمال با شما در میان بگذارم.
صفحه «دوره آمادگی آزمون اشتمال» را ببینید:
این مقاله را هم بخوانید:
۱. گوش یا چشم؟
شعار ما در آکادمی نتحدث این است: «استخدم أذنيك أكثر من عينيك» یعنی «دو گوش خود را بیشتر از دو چشمت به کار بگیر». اگر شما از کسانی هستید که در زمان آمادگی برای آزمون اشتمال به این توصیه عمل کردهاید مطمئنا با مشکلی در بخش شنیدن روبرو نخواهید شد. در دو سه ماه مانده به امتحان اشتمال، استماع و شنیدن مداوم برنامههایی به زبان عربی باید جزء جدایی ناپذیر از برنامه آمادگی شما برای آزمون باشد.
۲. مفاهیم، قبل از واژگان
در هنگام گوش دادن سعی کنید مفاهیم را بیشتر از الفاظ و اصطلاحات عربی به خاطر بسپارید. حتما خیلی از شما این تجربه را داشتهاید که به یک متن گوش دادهاید و تمام الفاظ و اصطلاحات عربی را که در لحظه بیان میشده درک کردهاید اما به محض این که از شما خواسته شده تا خلاصهای از آن متن را بیان کنید مفاهیم و حتی الفاظ را به خاطر نیاوردهاید. معمولا موضوع و واژگانی که در «لحظه شماره یک» شنیده میشود به سرعت توسط موضوع و واژگانی که در «لحظه شماره دو» به گوش میرسد جایگزین میشوند. با انجام تمرینهایی برای تقویت مهارتهای زبان عربی باید بتوانید الفاظ و واژگان و مفاهیم را هنگام شنیدن در ذهن خود طبقهبندی کنید به شکلی که یکی جایگزین دیگری نشود و هر کدام در جایگاه خود قرار بگیرد تا بتوانید در پایان آنها را به خاطر آورید. کسب این مهارت در کنار یادداشتبرداری یکی از مهمترین کلیدهای پاسخگویی به سؤالات استماع و بخش شنیداری اشتمال است.
صفحه «دوره اصطلاحات کاربردی عربی» را ببینید:
۳. یادداشت برداری
معمولا وقتی ما به یک برنامه به زبان عربی گوش دهیم یادداشت برداری نمیکنیم بلکه سعی داریم مفاهیم ارایه شده را به سرعت درک کنیم. در آزمون بسندگی زبان عربی این شانس را داریم که میتوانیم در حین شنیدن یادداشتبرداری هم بکنیم. تمرینهای لازم برای تبدیل شدن به یک یادداشت بردار حرفهای را پیش از آزمون اشتمال به خوبی انجام دهید. بدون یادداشت برداری ممکن است مطالب فراموش شوند.
۴. استماع یک مهارت است
استماع و شنیدن بیش از آنکه یک علم باشد یک مهارت است و به دست آوردن و حفظ هر مهارتی نیازمند تمرین منظم و دائمی است. در دوران آمادگی برای آزمون اشتمال باید بعد از هر بار شنیدن، به سوالاتی شبیه به آنچه در روز آزمون از شما خواسته خواهد شد پاسخ دهید. این موضوع بسیار مهم است و مهارت شما را در استماع و درک مطلب به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد. بدون تمرین برای پاسخگویی کتبی به سؤالها، از اعتماد به نفس لازم در روز آزمون برخوردار نخواهید بود. اگر نمونه سوالاتی از امتحانات اشتمال سالهای قبل به دست آوردید حتما از آنها استفاده کنید.
این مقاله را هم بخوانید:
۵. اجزای متن را کشف کنید
سعی کنید هنگام گوش دادن به متن شنیداری اجزای مهم متن را کشف کنید. متنها عموما دارای عنوان، مقدمه، موضوع اصلی، موضوعات فرعی و نتیجهگیری و بخش پایانی هستند. یادداشت کردن این بخشها در حین گوش دادن کمک بسیاری به پاسخگویی به سؤالات میکند. اگر قبلاً در کلاسهای مقالهخوانی آکادمی نتحدث شرکت کردهاید الآن دیگر مهارت تشخیص این بخشها را دارا هستید.
صفحه «گفتگوی تخصصی عربی» را در نتحدث پلاس + ببینید:
۶. سؤالها را یک بار بخوانید
معمولا در امتحان سؤالات بخش استماع قبل از پخش صدای متن در اختیار شما قرار خواهد گرفت. خواندن سوالات میتواند شما را با فضای بحث آشنا کند. این آشنایی و انس تاثیر بسیار زیادی در پاسخگوی شما به سوالات خواهد داشت. مواظب باشید سوالات و همچنین واژگان و اصطلاحات عربی موجود در آنها، آنچنان ذهن شما را به خود مشغول نکند که نتوانید متن شنیداری را به خوبی بشنوید و یادداشتبرداری کنید. هدف از خواندن؛ آشنایی کلی با حال و هوای موضوع است. گاهی ذهن ما آنچنان درگیر پاسخ یکی از سؤالها میشود که بقیه متن را به کلی از دست میدهد.
۷. مهارت حدس زدن
تعداد واژگان و اصطلاحات عربی بسیار زیاد است و به همین خاطر از همین الآن به شما اطمینان خواهم داد که حتما در هنگام شنیدن در آزمون بسندگی زبان عربی کلماتی را خواهید شنید که معانی آنها را نمیدانید. نگران نباشید گاهی این کلمات تاثیر مستقیم و به سزایی در فهم موضوع ندارد اما اگر این کلمه یک کلمه کلیدی بود میتوانید مفهوم آن را حدس بزنید. مهارت حدس زدن یکی از مهارتهایی است که باید در طول دوره یادگیری عربی به آن رسیده باشید. نکته بسیار مهم هنگام شنیدن متن شنیداری آن است که اجازه ندهیم یک کلمه مبهم تمرکز ما را آن چنان بر هم زند که نتوانیم بقیه مفاهیم و واژگان و اصطلاحات عربی را در متن به خوبی دریابیم.
صفحه «کلاسهای خصوصی زبان عربی» را ببینید:
۸. ذهن خستگی ناپذیر
اجازه ندهید ذهن شما در طول گوش دادن به متن دچار خستگی شود چرا که در این صورت در ادامه نخواهید توانست مفاهیم را به خوبی به خاطر بسپارید. گوش دادن به متنهای صوتی عربی با تمرین منظم موجب میشود تا در آزمون بدون خستگی به شنیدن ادامه دهید.
۹. نزدیکترین دوست
در آزمون اشتمال بخش شنیداری را آن چنان گوش کنید که گویی به صحبتهای نزدیکترین دوستتان گوش میدهید. وقتی دوستتان درباره موضوعی از شما مشورت میخواهد چگونه به صحبتهای او گوش میکنید؟ با دقت گوش میدهید و در عین حال خود را برای ارائه بهترین پاسخ آماده میکنید. همان طور که شما تنها مرجع مورد مشورت دوستتان هستید خودتان را تنها مخاطب متن شنیداری آزمون بسندگی زبان عربی بدانید.
۱۰. بزرگ فکر کنید!
در هنگام گوش دادن به متن، فراموش کنید که در فضای امتحان و آزمون اشتمال هستید. متن را آن چنان بشنوید که گویی میخواهید اطلاعاتی با ارزش از یک موضوع جالب و جدید به دست آورید. در این چنین حالتی به عنوان یک شنونده فعال و جستجوگر در هر لحظه فکر میکنید که «چرا این موضوع مطرح شده؟»، «گوینده چه چیزی را میخواهد به من بگوید؟»، «چه مفهومی جالبی در ورای این کلمات نهفته است؟». در مقابل برخی هنگام گوش دادن به متن دائما در این فکر هستندکه مثلا؛ "آیا این کلمه خیلی مهم است؟"، "آیا درباره آن سوالی پرسیده خواهد شد؟" این سوالات موردی و جزئی شما را از فهم موضوع به کلی غافل میکند.
صفحه «دوره آمادگی آزمون اشتمال» را ببینید:
سخن آخر
در آخر توصیه میکنم با آمادگی و اعتماد به نفس کامل در آزمون اشتمال شرکت کنید و بی جهت نگران نباشید. اندکی نگرانی جز طبیعی هر امتحانی است ولی بیشتر نه! اگر در دوره آمادگی، برنامه درستی را برای بخش شنیداری آزمون بسندگی زبان عربی به اجرا درآوردهاید به شما اطمینان میدهم که نمره خوبی در این بخش خواهید گرفت.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سیاوش صوفی
978 روز پیشبسیار راهکاری درست و دقیقی درباره تقویت مهارت شنیداری ارایه کردید بسیار مفید و کاربردی که در همه زبان ها مصداق دارد.و این روش ها و یا متودها در سطح جهانی توسط موسسات زبان و استادان حوزه teachingتجربه شده و آزمون و خطا شده و قابلیت اجرایی دارد.. با تشکر از مطلب خوب و مفید
مدیر سایت
978 روز پیشسپاس فراوان از توجه و لطف جنابعالی.